DroneBros logo

Jak získat průkaz na dron v roce 2024: Cesta k profesionálnímu létání s drony 🚁🪪

V dnešní době, kdy drony pronikají do mnoha odvětví, se stává získání průkazu na dron nezbytným krokem pro ty, kteří chtějí využívat jejich potenciál naplno. V tomto článku se zaměříme na proces získání pilotního průkazu pro drony v různých kategoriích provozu v roce 2024.

Cenová kalkulace do druhého dne

S námi můžete očekávat nejenom bleskovou rychlost, ale také maximální bezpečnost pro Vaše fasády, okna, solární panely a peněženku. Čistota bez zbytečných nákladů. Inspekce Vašeho objektu a cenová kalkulace zcela ZDARMA.

Chci čistou fasádu
Tým DroneBros - Matěj a Marek Kuncovi

Kategorie provozu:

OPEN (A1&A3, A2): Tato kategorie poskytuje nejširší možnosti pro amatérské a profesionální využití dronů. Abychom mohli využívat všechny varianty této kategorie, je třeba získat průkaz A1&A3 a A2. Průkaz A1&A3 se získává prostřednictvím online testu na webu CAA, který je k dispozici zdarma. Po úspěšném absolvování tohoto testu následuje druhý krok - test A2. Test A2 se koná na úřadu civilního letectví a vyžaduje poplatek 500 Kč. Máte tři pokusy na úspěšné absolvování a testy probíhají vždy v pátek.

SPECIFIC (v případě potřeby překročení limitů kategorie OPEN): V některých případech může být provozní limity kategorie OPEN nedostatečné pro potřeby vaší firmy. V takovém případě se může stát nezbytným přechod do kategorie SPECIFIC, která umožňuje flexibilitu a přizpůsobení se specifickým provozním požadavkům.

CERTIFIED (nejvyšší míra rizika provozu): Pro ty, kteří se pohybují v náročných podmínkách a provádějí složité operace, může být nezbytné získání průkazu v kategorii CERTIFIED. Tato kategorie klade vysoké nároky na odbornost a bezpečnost a může vyžadovat další certifikace a schválení.

Proces získání pilotního průkazu:

Pro dosažení pilotního průkazu pro všechny kategorie je klíčové absolvovat testy A1&A3 (ZDARMA) a A2 (500 Kč - 3 pokusy). A1&A3 online test na webu CAA Vás seznámí s teoretickými znalostmi a pravidly provozu dronů, zatímco test A2 na úřadu civilního letectví Vám poskytne praktické dovednosti potřebné pro bezpečné ovládání dronu.

V roce 2024 je získání průkazu na dron nejen povinností, ale také klíčovým krokem k profesionálnímu využití této moderní technologie. Bezpečnost, odbornost a schopnost přizpůsobit se specifickým podmínkám provozu jsou klíčovými prvky úspěšného získání a využívání pilotního průkazu.